четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Събудени от нумизматиката – за една изложба в силистренската библиотека



Докато се чудим за смисъла на будителството и как да го празнуваме на 1-ви ноември, един млад човек от Силистра показа на дело как може да стане това. Калоян Димов, който е археолог и уредник в Регионалния исторически музей Силистра, организира и представи на 2-ри ноември във фоайето на силистренската библиотека изложба, посветена на делото и приноса към българската нумизматика на изследователя-нумизмат Никола Мушмов. Този може би непознат извън тесните среди на специалистите човек е бил член-основател на Българския археологически институт през 1920 г., на Историческото дружество в София, на Френското научно нумизматично дружество, на Румънското и други. Също така е бил и член-учредител на Македонския научен институт, както и автор на значими трудове посветени на нумизматиката. С други думи съвсем основателно може да му бъде дадена титлата народен будител.


А защо Калоян Димов е избрал да представи на силистренци именно него? На първо място, защото интересът му към археологията, която той завършва във Великотърновския университет, преди време е бил събуден от нумизматиката. И сега той се е посветил със страстта на млад учен, по примера на Никола Мушмов, да я изследва и популяризира сред хората в Силистра, в България. За тази цел силистренецът започва да издава от юли месец 2016 г. списанието „Реверс”, което е посветено на нумизматиката. То обединява на страниците си учени, музейни работници, независими изследователи и изобщо всеки с интерес към нумизматиката, който иска да напише и сподели с читателите някакъв свой авторски материал. Но младият археолог не се задоволява само с редактирането и писането по нумизматични теми в списанието.


Той също така чрез него инициира съвместно с различни организации и културни институции на територията на Силистра интересни събития, чрез които да направи нумизматиката по-привлекателна за широк кръг от хора. С други думи да ги „събуди” за нея. Така например това лято, на 26-ти август, заедно с Народна астрономическа обсерватория "Галилео Галилей" - Силистра организира публична лекция на тема "Астрономия и Нумизматика: звезди, комети и монети". Целта на събитието беше да представи космическите обекти и символи върху античните монети. Кой би предположил, че може да има връзка между астрономията и нумизматиката?!


Един буден и изобретателен ум, разбира се. По същия начин сега, съвместно с Регионалната библиотека „Партений Павлович”, Калоян Димов „изобретява” поредното оригинално събитие за тази година като взема повод от 90-годишнината на един от трудовете на изследователя Никола Мушмов „Монетите и монетарниците на Сердика“ (1926 г.).


Дали тази годишнина се отбелязва другаде така, както в Силистра?! Е, това зависи от хората които са способни да придадат значимост на едно такова дело. А за да стане това се иска един различен поглед към реалността – да можеш да намериш нещо, което е значимо за тебе и да успееш да насочиш вниманието на другите към него - да го направиш също толкова значимо за тях, колкото то е значимо за тебе.


Това може да бъдат и античните монети - нумизматиката, както е при Калоян Димов, но може да бъдат и безброй други неща - като звездите… Вселената. И всичко зависи от това доколко си събуден за нея.

Димитър Пецов

Няма коментари:

Публикуване на коментар