събота, 13 август 2016 г.

Улови падаща звезда, сбъдни желание!



Улови метеор, сбъдни желание

Репортаж

Има едно поверие, което гласи: Ако видиш падаща звезда, пожелай си нещо и то ще се сбъдне. Но за участниците в поредното астрономическо наблюдение, организирано от Народна Астрономическа Обсерватория "Галилео Галилей" - Силистра, което се провежда през традиционния августовски звездопад – от 10-ти до 12-ти август - самото наблюдение на "падащи звезди" е сбъднато желание. Такава е и целта на събитието - да се наблюдават метеорите, изникващи внезапно, прогарящи със светла диря нощното небе и угасващи отново в мрака му - най-големият метеоритен дъжд това лято.

Тези събития обаче имат и една друга цел, те са и образователни. В първия ден от наблюдението ловците на метеори са налягали по гръб на покрива на обсерваторията – наблюдателната площадка. Това е най-удобната позиция, ако искаш да видиш по-добре небето за по-дълго време и да уловиш проблясващата частица. Ентусиастите са от всяка възраст, но най-вече деца и младежи.

Събитието има и водещ, Йордан Радев - възпитаник на обсерваторията, а сега студент по астрономия и физика в СУ"Кл.Охридски", който заедно с ръководителките Марлена Господинова и Нина Димитрова, се грижи на всички да им е удобно - посреща и настанява новодошлите, раздава дюшеци, одеяла, столове... и започва да обяснява кое какво е на небето. За целта той използва светлинна показалка и от ръката му излиза лъч, който той насочва към „черната дъска”, обсипана със светли точки – със звезди и съзвездия.

"... Ето тази звезда там, към която соча, е Алтаир от съзвездието Орел - обяснява Йордан – а това е „Персей”. Метеорите, които се наблюдават сега, се наричат персеиди. Персеидите са метеорен поток, образуван от частици от опашката на кометата Суифт-Тътъл. А се наричат персеиди заради съзвездието "Персей", в което се намира радианът им – местоположението на небето, от което „излизат” метеорите за наблюдаващия ги от Земята. Йордан посочва към него със светлинната си показалка. И докато обяснява внезапно се появява светла точка, която драсва ярка линия по тъмната дъска на небосвода, точно там, където сочи показалката му, в съзвездието Персей, и угасва. Всички възкликват. Ето това беше един персеид - казва Йордан - и продължава с урока. Обяснява още за произхода на имената на звездите, на съзвездията, на млековидната ивица, която е галактиката Млечен път, в която се намира и нашата Слънчева система.

Наблюденията и уроците продължават до сутринта и обикновено траят по няколко дни. Провеждат се както през лятото, така и през зимата - изобщо при всякакви сезони и условия, винаги когато има значими явления, които могат да се наблюдават. Освен на наблюдателната площадка на покрива на обсерваторията, те се провеждат и на други места, най-вече сред природата, за да се избегне светлинното замърсяване от светлините на града. Обикновено мислим за астрономията предимно като за интелектуално занимание - като за наука, но практикуването на такива наблюдения толкова много ангажира физиката и издръжливостта на тялото, че може спокойно да се брои и за вид спорт.

За да се наблюдават метеори не е необходимо да се използва специална техника - това се извършва с невъоръжено, но бдително око. И ако видиш метеор трябва да извикаш "КА!!". „КА”! е стандартът за възклицание, избран от астрономите, за да съобщиш на другите, че улавяш с погледа си метеор, че виждаш падаща звезда.

А да видиш падаща звезда е сбъднато желание. … КА!!!

Димитър Пецов

Няма коментари:

Публикуване на коментар