сряда, 20 април 2016 г.

Залата на силистренския драматичен театър се оказа малка за да побере публиката



На какви постъпки е склонен младия човек, за да постигне един по-добър живот? Отговор на този въпрос дадоха учениците от театрална трупа „Питър Пан” към ПГСУАУ ”Атанас Буров” в Силистра като поставиха на голяма сцена забраняваната по съветско време пиеса „Скъпа Елена Сергеевна”. Пиесата е написана през 1983 г. от Людмила Разумовская и още тогава е била забранена заради шокиращия начин, по който са били поставени проблемите в комунистическото общество и образователна система, но после не само е била разрешена, но и филмирана с едноименно заглавие през 1988 г. от режисьора Елдар Рязанов.

Но за какво става дума. Група ученици-зрелостници отиват на гости в дома на своята учителка Елена Сергеевна уж да и честитят рождения ден, но се оказва че имат друг мотив – да я принудят да им даде ключа от касата с изпитните работи от матурата, за да ги поправят. Тя отказва да го направи и започва борба за надмощие до сутринта – борба между идеалите на учителката и тези на учениците. Идеалът на учениците е един по-добър живот, ключът за който се крие в добрите оценки от зрелостния изпит – врата за успешна реализация и кариера, но начинът за постигане на тази цел за учениците и учителката е различен. Учениците изнудват, манипулират, унижават горката Елена Сергеевна за да постигнат целта си и всеки от тях намира свое оправдание за това, а тя – олицетворение на принципния учител-идеалист – се опитва да брани едни, може би вече погребани идеали… След толкова години от написването на пиесата бъдещето на учениците и днес все още зависи от подобни зрелостни изпити – от матури, но как са се променили идеалите им? А тези на учителите?


… Както и да са се променили нещата интересът и от учители, и от ученици към пиесата, се оказа голям и на 13-ти април, когато беше премиерата, залата на силистренския драматичен театър се оказа малка за да побере публиката. На сцената всички актьори бяха ученици, включително и учителката. И вече натрупали опит от предишни сериозни пиеси момчетата и момичетата от театралната трупа, ръководени от Христо Христов, който е режисьор на постановката, успяха да разбунят духовете на зрителите и доказаха че младите хора могат да постигат големи неща, стига да искат, и не по начина по-който се мъчат да го постигнат героите от пиесата, а истински – с труд, всеотдайност и талант. Поздравления за героизма им!

Димитър Пецов

СКЪПА ЕЛЕНА СЕРГЕЕВНА от Людмила Рaзумовская
Режисьор: Христо Христов
Сценография: Живка Ковачева
Хореограф: Адриана Мумджиева
Музикално оформление: Емил Добрев
Фотограф: Габриела Маринова
Дизайн на плаката: Николай Павлов/Madhouse
УЧАСТВАТ: Мирела Йорданова, Иван Недев, Виктория Петкова, Димитър Маринов, Арсен Огнянов, Преслав Момчев, Моника Костадинова, Валентина Николова

Няма коментари:

Публикуване на коментар